TOPlist

Napsal: Islanzadí de Eamë | Kategorie: Reálie
Dne: 20.03.2020 17:29:48 FB



Ekonomika

 
Peníze, každý potřebuje peníze… Tedy skoro každý. Rozhodně pro většinu Alagaesie je ekonomika opravdu důležitá.
 
 

Lidé

 
Začněme tedy královstvím lidí. Zde platí jednotná měna Alagaesijské zlaté. Jedna zlatka je ovšem samo o sobě docela velké bohatství, proto tu máme také Alagaesijské stříbrné a měděné. Do jednoho zlatého se vám vleze deset stříbrných.
Říkáte si, a co měděné? Jaký je kurz? Odpověď je - To není důležité. Měděné jsou prostě drobné. Má je každý a platí se s nimi každodenní výdaje. Chcete jít do hospody, koupit si novou halenu, čapku nebo třeba lano, svíčky a podobné drobnosti? Plaťte měděnými. Takovéto základní zboží se prodává snad v každém městě, není proto třeba tyto drobnosti nějak více řešit. Jinak řečeno, Alagaesijské měděné jsou jednoduše pro hry. Nikdo je nebude kontrolovat, nikdo je nebude nikam zaznamenávat. Jestli s nimi budete hrát je jen a jen na vás. (Jen hlavně reálně, prosím. Pokud je někdo žebrák, ani těch měděných nebude mít nijak moc.)
Nyní tedy již mince s vyšší hodnotou. Tady to bude o něco složitější. Stříbrné a zlaté, které má vaše postava, jsou již evidovány v příslušné tabulce. V těchto mincích dostáváte vaše výplaty a odměny z questů, za ně si taktéž kupujete lepší zboží, jako jsou na příklad zbraně, zbroj, drahé oblečení nebo třeba mazlíčci. Toto zboží můžete pořídit na tržišti.
Království má jedno velké tržiště, nachází se v městě Burgsank, které je již dlouhé věky centrem obchodu celého Království. Nachází se nedaleko hlavního města Uru’baen, poblíž poušti Hadarak.
 
Rozdělení zboží
Jak to se zbožím přesně je? Kolik máte při hrách platit za dvě piva v hospodě? Zboží, jak jsme se již mohli dozvědět, je rozdělená na to základní (to co si můžete pořídit za měďáky a nikdo to nebude pořádně hlídat) a to luxusní (které si můžete pořídit jen na velkém tržišti a stojí stříbrné a zlaté). Hodně se můžete dozvědět ze seznamů zboží, které naleznete na tržišti. Mohou tam být pro reálnost her zaznamenány občas i předměty s cenou v měďácích. Určitě si domyslíte, že tohle zboží si nemusíte kupovat přes prodavače, tyto ceníky jsou tam jen a jen pro vás, kdo chcete hrát co nejlépe to jde.
 
Výplata
Jistě se teď ptáte, co je to ta ‘výplata’. Ta se týká pouze postav se zaměstnáním (jakékoliv postavy které vykonávají práci v Království nebo v Du Weldenvarden). Pokud tedy máte postavu, která pracuje (třeba jako kovář, voják, či obyčejný vesničan s vlastním políčkem) bude každé takové postavě adminy určena ‘výplata’ na kterou má nárok jednou za měsíc. Ale pozor, kdo bude chtít připsat své peníze, musí si o ně napsat. K tomuto účelu slouží chat Výplata, kde bude vždy poslední týden v měsíci možno žádat o peníze. Admini vám je připíší do tabulky. Na výplatu mají ale nárok jen aktivní postavy. Rozhodně tedy nejde jen jednou za měsíc přijít a chtít své zlaťáčky. Musíte s postavou odehrát alespoň jednu hru (pokud se jedná o hodně dlouhou hru, postačí fakt, že jste hráli). Je tedy na vaší cti, abyste psali do chatu Výplaty jen když na peníze budete mít opravdu nárok. Admini nebudou každého zvlášť kontrolovat, ale pokud se jim něco nebude zdát, mohou požadovat důkaz.
Pro zájemce tu mám ještě jeden informační přídavek. Kdyby jste se nad tím příliš dlouho zamýšleli - proč si mohu celou výplatu ušetřit, proč se z toho neodečítají daně, výdaje na jídlo a na běžné věci a tak dále - mám pro vás jednoduchou odpověď. Výplata, která se vám přičítá k majetku je již přesně to co zůstane když odečtete veškeré normální výdaje. Vaše celá výplata by byla ve skutečnosti mnohem větší, ale kvůli reálnosti (a usnadnění veškerých finančních převodů) jsme se rozhodli to vyřešit takto. To je taky důvod, proč dobrodruzi nedostávají veškeré odměny za questy, proč se takzvaně některé “obětují na živobytí”. Takže ne, nikdo není znevýhodněn :)
 
Šlechta
Jak je to s ostatními postavami? Samozřejmě v království nežijí jen takoví lidé, které jsem zmínila před tím. Máme tu i výše postavené lidi, šlechtu. Ti peníze, jak je známo, řešit nemusí. Jsou prostě bohatí. Takové postavy jsou tedy z kolotoče ekonomiky vyřazeny.
 
Dobrodruzi
Další odstaveček se týká dobrodruhů. Je docela zřejmé, že ti výplatu nemají. Na své živobytí si vydělávají právě questy a dobrodružstvími. Důležité je, že pokud dobrodruh hrdina nesplní dva questy za měsíc (a dobrodruh přeživší se nijak o svůj výdělek nepostará), umírá, protože jednoduše nemá na živobytí. Stejně jako normální lidé žádají o výplatu, dobrodruh musí do chatu výplaty napsat krátkou zprávu o tom, že splnil nějaké questy (či něco vyrobil a prodal) a tím si zajistit, že jeho postava nebude odsunuta do archivu. Z toho vyplývá, že dobrodruhům se majetek v tabulce nemá prakticky jak navýšit...To se vám asi moc nelíbí že… Takže ano, určitý počet malých questů je nutné obětovat pro přežití. Pokud jich splníte víc, máte nárok na nějaké ty penízky do tabulky. Velké questy (2 nebo 3 hráči a vypravěč) mohou mít odměny mnohonásobně větší, ty se tedy do tabulky zapisují celé. Pakliže se dobrodruh účastní takto velkého questu, jeho životní potřeby jsou automaticky zajištěny. Zprávu však musí napsat stejně. Pokud vám z tohoto popisu stále není jasné jaké je rozdělení questů, můžete si víc přečíst zde.
Podtrženo sečteno, ve zprávě uveďte všechny aktivity spojené s penězi (jak by to mělo vypadat se dočtete zde). Za malé questy nebudete dostávat finance hned, ale na konci měsíce (pokud vaše příjmy byli vyšší než výdaje na živobytí, jak se tak říká).
 
Cestování
Všichni rádi čas od času cestují. Alagaesie je ale velká a banditů na cestách mnoho. Když se s postavou rozhodnete cestovat, musíte si předem rozhodnout, kolik ze svého majetku necháte v bezpečí doma a kolik si berete s sebou. Pokud sbalíte veškerý majetek, hrozí vám, že vás přepadnou lupiči a nezbude vám zhola nic. Cestování je zkrátka velká a nebezpečná věc. Proto když už něco takového plánujete udělat, je důležité upozornit nějakého admina či redaktora aby patřičně upravil tabulku. Tohle platí samozřejmě i pro šlechtu!
 
Tabulka
Něco málo k té tabulce. Jak si můžete všimnout, tvoří ji dva sloupce. Sloupec hotovost je ten, který se primárně používá. V něm je zaznamenáno k jakým prostředkům máte přístup. Není to tedy jen nutně to co máte právě ve svém měšci, jsou to veškeré peníze, které máte třeba někde doma v pokladničce, ale vždycky si je můžete jednoduše vzít. Sloupec úspory slouží pouze pro peníze, ke kterým aktuálně nemáte přístup, ale jsou stále vaše. Normálně je tedy prázdný. Využití je právě při již dříve zmíněném cestování. A nebo když si pro mě za mě zakopete truhlu s pokladem někde na vzdáleném ostrově, může to být taktéž považováno za vaše úspory. A dobrodruzi? Ti úspory většinou vůbec nepotřebují. Žijí z ruky do úst, jak se říká. Pokud se ale stane a oni přijdou k nějakým větším penězům? Je na vaší kreativitě jak to s nimi vymyslíte. (Nezapomeňte informovat adminy, když si je někam šikovně uložíte.)
 
Svatby
Vypadá, že to nemá s ekonomikou co dělat? Ale jděte! Peníze se řešily vždycky. Především u lidí, nezapomínejte na to, že když se dívka vdává, do manželství s sebou nese věno. Aby to tady nebylo tak složité, od adminů dostane nový pár věno 20 zlatých, pokud má nevěsta bohaté rodiče, můžou ještě přispět. Věno je něco jako základ pro založení nové rodiny, s největší pravděpodobností to padne na stavbu domu...
 
Domy
To je trošku odlišná kapitolka, ale píši ji sem, protože má s penězi dost co dělat. Dům je důležitá součást majetku. Všichni kdo nejsou dobrodruhové (nebo rasy jako kočkodlaci…) by měli mít v majetku uveden dům, buďto jejich nebo alespoň místo kde přebývají (může se stát, že služebné žijí přímo v zámku, tudíž to není jejich dům). Při tvorbě profilu na to nezapomínejte. Kdo to nebude mít uvedeno v majetku, bude se počítat že žádný dům nemá a tudíž má docela problém.
A potom se taky může stát ta krásná tradiční situace, že se dva mladí lidi vezmou, odstěhují se od svých rodičů a začnou stavět dům. Asi tušíme, že dům nebude stejně drahý jako jedna kobyla. Dům byla vždy ta nejdražší záležitost. Může se stát, že bude někdo tak schopný a na dům našetří, nebo jim ho zaplatí jejich rodiče (nejspíš to budou rodiče šlechtici). Jinak ale může být poměrně hodně složitou a dlouhodobou záležitostí na dům našetřit. Aby jste měli trochu přehled o ceně, průměrný malý domek se dá pořídit za takových 50 zlatých (a potom je to s cenou horší a horší). Jak se to normálně řeší? Ano, půjčkou. Pro zjednodušení práce všem zúčastněným tato věc funguje následovně. Domluvíte se s adminem (či redaktorem). To je nedůležitější bod. Vy si poté můžete postavit dům a splátky budou automaticky odečteny z vaší výplaty. Budete tedy dostávat trvale o něco méně. Domy se vždy splácely nehorázně dlouho, proto počet splátek a nic takového rozhodně nebudeme řešit. Jednoduše budete mít trvale o něco nižší plat. Kdybyste s tím přeci jen chtěli něco dělat, měli jste třeba našetřeno hodně peněz, domluvte se s adminem, on vám jistě rád v této věci vyhoví.
Když už máme peníze, je potřeba vyřešit, zdali budete dům kupovat již existující, nebo budete stavět. Pokud se rozhodnete pro stavbu, bude to trvat nějakou dobu, než dům vybudujete. Rozvrhněte si čas, klidně se poraďte s někým zkušeným pokud si sami nevíte rady. Pokud stavíte, počítejte s tím ve vašich hrách. Když dostavíte, nezapomeňte si to připsat do majetku.
 
Tím už jsme snad vyčerpali vše, co je důležité poznamenat ve vztahu k penězům pro lidi v Království. A nyní další rasy! (Ne opravdu to ještě není všechno :D)
 
 

Elfové

 
Elfská ekonomika má jisté podobnosti s tou lidskou. I zde elfové zístávají různá zaměstnání a dostávají za ně finanční ohodnocení. Platidlo je tu poněkud netradiční - stříbrolesklé lístky (zkratka L). V královských zahradách roste speciální strom (jedinečný v celých lesích) jehož listy mají přirozeně stříbrný okraječek. Strom sám neopadává. Když je potřeba, elfové zpěvem od stromu získají lístky, které následně magií poupraví tak, že jejich přirozeně zelená barva zmatní, trochu zešedne, zato trochu ztvrdne a začne se víc lesknout. S pravým kovem to ale prakticky nic společného nemá. Lístky není nijak složité zničit (kdo by to dělal, že), sami ale už neuvadnou. Po celých lesích slouží jako jediné platidlo. Když si chcete něco koupit, musíte si někde sehnat právě tyhle lístky.
 
Práce
Pokud chtějí elfové výplatu, musí mít práci. Jídlo se přece samo nevypěstuje. I v lesích se tedy najde spoustu různých pracovních příležitostí, kde se můžete uplatnit.
 
Zboží
V lesích neexistuje velké tržiště, jako mají lidé. Jednotlivé druhy zboží najdete v různých městech. Koupit si můžete od elfů, kteří dané řemeslo provozují, na zakázku. Něco jako obchody tedy prakticky neexistuje. Seznam měst s luxusním zbožím které se tam vyrábí najdete níže.
Co se týče ostatního zboží řekněme každodenní spotřeby, elfy, které vám takové zboží mohou prodat jistě najdete v každém městě. K tomu nepotřebujete žádného prodavače.
Platí zde jednoduše stejná pravidla jako pro zboží prodávané na velkém tržišti.
 
Ellesméra - kovárna
Sílthrim - krejčovství
Nädindel - klenotnictví
Osilon - alchymie
 
Jak jistě vidíte, rozdílnost s lidským tržištěm je poměrně velká. Třeba nic jako chovatelství v lesích neexistuje. Což ovšem neznamená, že zvíře nemůžete získat. Samozřejmě že můžete. Chyťte vypravěče! Když ho přesvědčíte, může s vámi odehrát “quest” kdy si buď zvíře ochočíte sami, nebo najdete elfa, který to udělá za vás. Se zvířaty se rozhodně v lesích nekupčí. 
 
 

Trpaslíci

Trpaslíci mají svoji vlastní ekonomiku, svoje vlastní peníze. Jako platidlo se používají mince z  železa s čtvercovou dírou uprostřed, kolem kraje poseté trpasličími runami. Měna je důležitá především kvůli obchodu mezi jednotlivými klany. Každý klan totiž produkuje něco jiného. Pro zjednodušení obchodu si zavedli tyto mince - říkejme jim železné. Samotní trpaslíci tyto peníze však prakticky nevidí. Všechny potřeby trpaslíků zajišťuje klan ve kterém žijí.


- Autor webu: Správce říše - Autor skinu: Správce říše